fbpx
Единична орална доза натокиназа потенцира тромболизата и анти-коагулационните профили | Valentis
356
post-template-default,single,single-post,postid-356,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Единична орална доза натокиназа потенцира тромболизата и анти-коагулационните профили

Единична орална доза натокиназа потенцира тромболизата и анти-коагулационните профили

Целта на изследването е да определи изчерпателно количествените ефекти от администрирането на еднократна доза Натокиназ (НК) върху коагулационните/фибринолитичните параметри върху здрави мъжки субекти.

Двойно сляпо, плацебо-контролирано, кръстосано НК изследване, проведено с 12 здрави млади мъже. След първоначалните кръвни проби, на базата на случаен принцип, всеки от субектите получава или еднократна доза от 2 000 FU натокиназа, или плацебо, като след това групите са кръстосани.

Субектите предоставят кръвни проби на втория, четвъртия, шестия и осмия час след администрирането за анализ на коагулационни/фибринолитични параметри. В резултат на това концентрациите на D-димер на 6-ия и 8-ия час и продуктите на разграждането на фибрина/фибриногена в кръвта на 4-ия час след администрацията на НК се повишават значително (p< 0.05, съответно). Активността на Фактор VIII се понижава на 4-ия и 6-ия час (p< 0.05, съответно), концентрацията на кръвния антитромбин е повишен на 2-ия и 4-ия час (p< 0.05, съответно) и активираното парциално тромбопластично време се увеличава значително на 2-ия и 4-ия час след администрацията на НК (p< 0.05 and p< 0.01, съответно). Всички изменения се намират в нормалния диапазон.

В заключение, можем да кажем, че администрирането на еднократна доза НК подобрява фибринолизата и анти-коагулацията по няколко различни пътища едновременно. Това води до редуциране на риска от тромбоза при хората.

Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4479826/

Свързани Продукти