Valentis
valentis logo

Какво е сухожилие и как да го предпазим

сухожилия

Какво е сухожилие?

Сухожилията прикрепят мускулите към костите. Здравите сухожилия са блестящо-бели; те са изключително еластични и устойчиви на механични натоварвания.

Функции на сухожилието

Сухожилието е леко нагънато в покой; при мускулна контракция, обаче, то се изправя и разтяга. Основната функция на сухожилието е да предава силата, създадена от мускулите към костта като по този начин прави ставите да се движат. Здрави сухожилия с нормална функция помагат да се гарантира правилната ставна подвижност и осигуряват допълнителна стабилност на ставите. Сухожилията трябва да устояват на големи натоварвания, когато човек е в движение и особено по време на активни спортни активности. Сухожилията са засегнати от опъване, натиск и ротационни сили; те също трябва да издържат на внезапни контузии. Състоянието на сухожилието зависи от биохимичните свойства на формиращите го материали.

Каква е структурата а сухжилието?

Сухожилито се формира от фиброзна съединителна тъкан главно от колагенови влакна тип I. Колагенът представлява приблизително 65-80% и еластина е приблизително 1-2% от сухото тегло на сухожилието. Взаимосвързани колагенови молекули образуват микрофибри, които от своя страна гормират колагенови фибрили, видими чрез електронен микроскоп. Групи от колагенови фибрили съставят колагенови връзки, основната единица на сухожилието.

Една фина обвивка от съединителна тъкан обвива всяко колагеново влакно и си свързва заедно. Колагеновите и еластинови влакна осигуряват здравина на сухожилието и тяхната спираловидна конструкция позволява на сухожилието да се удължава при нужда. Пртеогликани, протеини и мукоплизахаридни компоненти привличат вода и подпомагат структурата за поддържане на подходяща форма и осигуряват необходимата еластичност.

Образуване на тъканта на сухожилието.

Специфични клетки, теноцити произвеждат сухожилната съединителна тъкан. Малките кръвоносни съдове влизат в тъканта между големите колагенови влакна и осигуряват кислород и хранителни вещества на клетките. Достатъчно количество от хранителни вещества и микрелементи гарантира подходящо развитие на сухожилието. Витамин C е една от хранителните съставки, която допринася за образуването на колаген. Тева е коензим, необходим за стабилииране тройната спираловидна структура на колагеновата молекула. Манганът е друг необходим микроелемент, който допринася за нормалното образуване на съединитлна тъкан.

Възникващи проблеми.

Повторните и неочаквани внезапни движения могат да причинят увреждане на сухожилието. Сухожилията на крайниците обикновено са обект на високи нива на натоварвания, дължащисе на по-интензивна функция и голяма амплитуда на движение в допълнение към по-слаба защита. Натоварването на сухожилията е тясно свързано с начина на живот и професионална дейност. Няма съмнение, че спортистите, които са изложени на високо физическо натоварване са тези, които най-вече страдат от различни проблеми със сухожилията.

Учените отбелязват, че негативн въдейстие върху сухожилията може да има и и начина на живот на много съвременни хора в модерното общество, прекарващи по цяла седмица в офиса в изпълнение на множество повтарящи се движения и след това ивършване на ентусиазирани физически дейности по време на почивните дни Заседналия начин на живот влияе ьле на върху храненето на сухожилията.

Ако след период на ниска подвижност има опит за внезапна висока физическа активност, това може да доведе до увреждане на съединителната тъкан на сухожилието, храненто и обмяната на веществата и до дегенерация на тъканите на сухожилието. Очевидно е, че не само спортистите трябва да се грижат за своите сухожилия. Всеки може да коригира работата си и наччина на почивка, като прилага подходящо физическо натоварване и осигури достатъчно количество хранителни вещества, които са необходими за организма.

 

Предстои и да Ви запознаем с конкретни физически упражнения, които ще Ви помогнат да предпазите сухожилията си по време на спорт. Следете ни за повече информация

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Етикети:

Още от нашия блог

Полезни съвети как да се запазят ставите здрави

Полезни съвети как да се запазят ставите здрави

Витамин К2 и съдово калциране

Витамин К2 и съдово калциране

Ново: Витамини К предпазва от тежък COVID-19

Ново: Витамини К предпазва от тежък COVID-19

Витамин К2

Витамин К2