Valentis
valentis logo

Как да предпазим ставите си по време на спорт – част 1

как да предпазим ставите

С напредването на лятото сигурно и вие сте се впуснали в усилени тренировки, за да достигнете мечтаната спортна форма за онези плажни дни. Или просто спортувате за здраве и бодър организъм.

Във всеки случай следните редове ще ви бъдат от полза, за да запазите ставите си здрави по време на спорт. Добре е да се знае, че за разлика от много други травми, тези върху здравината на хрущялната ни тъкан са необратими и най-доброто, което можем да направим, за да ги поддържаме във функционална форма по-дълго време е да ги предпазим.

Следните съвети са подготвени за вас, за да поддържате здравето на ставите си във функционална форма.

  1. Загрейте правилно

Най-честата причина за всички ставни увреждания вследствие на спорт е неправилната или липсващата загрявка. Около 80% от травмите могат да се редуцират само с 5 до 10-минутно разгряване. Много е важно да загреем ставите си добре преди мускулите, било то преди спорт или дори преди да извършим нещо по-обикновено, като да помогнем на съседа да си премести гардероба.

Често спортуващите хора пропускат загрявката от прекалена самоувереност или бързина да се захванат с любимия си спорт, а това обикновено води до нежелани травми.

Преди да започнете да спортувате загрейте хубаво ставите си с динамични въртеливи движения, като спазвате принципа от периферията към ядрото или иначе казано от по-малките към по-големите стави. Така ще подобрите кръвообращението си и ще подготвите опорния си апарат за по-нататъшни упражнения.

  1. Стречинг

В допълнение към предишния ни съвет е редно да обърнем внимание и на тази тема. Твърде много хора се разтягат преди същинския спорт или вместо загрявка. Това е крайно грешно, тъй като не бива да се смесват или заместват двете. По-този начин релаксирате вместо да ангажирате мускулите си, което разхлабва и ставите, тъй като мускулите около тях се отпускат. Разтяганията на мускулите са безценни за край на тренировката, но в началото й по-добре вкарайте енергията в интензивна загрявка.

  1. Опознайте себе си

Често тренираме спортове, които не са подходящи за нас с презумпцията, че „спортът е здраве“. Това е почти сигурен начин да превърнем краткотрайните ни болкови оплаквания в хронични и да преустановим спортните занимания изобщо. Често и ставната болка е с произход, който не подозираме, но бихме си помислили, че сме натоварили малко повече болното място. Много е важно да идентифицираме упражненията, при които изпитваме болка и да потърсим лекарски съвет. Ако е необходимо по-добре да се преориентирате към по-щадящ или поне ангажиращ други части на тялото на спорт.

  1. Внимавайте с новото

Често, когато се захващаме с нов спорт, който бързо започва да ни се отдава, се впускаме твърде енергично, без да сме подготвени добре. Най-добре отделете достатъчно време, като давате между 20-50% от възможностите си, докато не изградите отлична техника, но за това малко повече в следващия ни съвет.

  1. Техниката е всичко

Най-често ставите се износват заради неправилното изпълнение на упражненията. Дори и да не го усещаме в началото, неправилната техника със сигурност ще доведе болкови оплаквания с времето, когато покачваме напрежението, тъй като нарушаваме биомеханиката на ставата и оттам нераномерното й износване. По-добре до момента на усъвършенстване на даден спорт да изпълняваме упражненията бавно, с по-малко повторения или по-леки тежести, докато се изгради тази мускулна памет, която ще ни позволи да поддържаме перфектната форма на изпълнение. Техниката е от съществено значение не само за красивото изпълнение на спорта, но и за здравословното спортуване.

Отделете максимално много време да изучите и усъвършенствате техниката на изпълнение на любимия си спорт.

  1. Комбинирайте

Когато се задълбочим в даден спорт издръжливостта ни се повишава, но капацитета на мускулите и ставите ни се запазва или се покачва малко по-бавно. Започваме да тренираме по-дълго и да напрягаме организмите ни все повече, без да усещаме,че сме достигнали максимума. Това неминуемо води до проблеми. По-добре да инвестираме тази енергия в друг спорт или да тренираме различни групи мускули. По този начин няма да износваме ставите си и ще развиваме по-богата физическа култура. Например, ако се боксирате добре е и да плувате, ако тичате крос, комбинирайте го с каране на колело и т.н. Разнообразието ще ви поддържа във форма и ще поддържа мускулите и ставите ни.

Очаквайте и продължението на нашата статия, в която ще ви запознаем с още 5 важни и полезни съвета, как да предпазите ставите си здрави.

Свързани Продукти

Етикети:

Още от нашия блог

Витамин Б12 – най-важното, което трябва да знаете

Витамин Б12 – най-важното, което трябва да знаете

Витамин К2

Витамин К2