fbpx
Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията | Valentis
593
post-template-default,single,single-post,postid-593,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията

Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията

При проучване, проведено в Китай, са взели участие 82ма пациенти с цел да се оцени ефикасността на пероралната натокиназа върху дебелината на интимата (съдовата стена) в каротидната артерия, големината на артериалната плака в каротидната артерия, както и да се оцени липидопонижаващия ефект. Целта е да се проучи механизмът, по който добре познатият ефект по подобряване на липидния профил чрез перорална натокиназа работи.

За целта на изследването пациентите са рандоомизирани и разделени на две групи – едната група приема Натокиназа (НК), а другата Статин (СТ).

Групата, приемаща НК, е приемала дневно 6000 FU (фибринолитични единици) НК, перорално, а групата на Статин е приемала Симвастатин в доза 20mg дневно. Продължителността на изследването е 26 седмици, като изследваните показатели са измерени в началото и в края на периода.

Резултатите в края на изследвания период говорят за значително подобрение на показателите и в двете групи, като се открива значително намаление на дебелината на интима медиа и в двете групи, а по отношение на големината на атеросклеротичната плака резултатите в групата, приемала НК са изключителни. При групата на НК се наблюдава редукция на плаката от 36,6% за целия период, докато при тази, приемала СТ – 11,5%. По отношение на кръвно-липидния профил се наблюдава липидопонижаващ ефект и в двете групи като при НК групата се отчита и повишние на HDL-C (липопротеини с висока плътност, т.нар. „добър холестерол”).

В заключение, изследователите смятат, че приемът на натокиназа е ефикасно решение за превенция на атеросклерозата и по-добра алтернатива от приема на Статини, взимайки предвид слабия ефект върху артериалната плака и множеството странични ефекти, с които се асоциира приемът им (мускулни болки, увреждане на краткотрайната памет, съдова калциноза, двойно повишаване на риска от развитие на захарен диабет и др.).

Наблюдава се, че ефектът върху плаката в картидната артерия е друг и различен спрямо ефекта върху понижаването на липидите в кръвта.

Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28763875

Свързани Продукти