Valentis
valentis logo

Натокиназа: Орално антитромботично средство против сърдечно-съдови заболявания

Натокиназа за превенция на сърдечно-съдови заболявания

Натто, продукт от ферментирала соя, се консумира като традиционно ястие в Япония от хилядолетия насам. Натокиназа (НК) е мощен фибринолитичен ензим,

Намиращ приложение в лечението на сърдечно-съдовите заболявания. Който се произвежда от бактерията Bacillus Subtilis по време на ферментацията на соята в процеса на приготвяне на натто.

Натокиназа е изследвана подробно в Япония, Корея и Китай

Неприятната миризма и влакнестата структура на натто са причините то да не намира широко разпространение като ястие по света. Извън Япония, НК се консумира основно под формата на орални капсули. Най-често в обвивка, базирана на растителни материали, подходяща за консумация от вегетарианци. Към момента, НК се продава като диетичен суплемент в Съединените щати, Канада и Европа.

В последно време, фибринолитичните (разрушаващи тромбите) свойства на НК бяха признати и от западната медицина. Националната Научна Фондация (The National Science Foundation) в Съединените щати се зае да проучи ползите и безопасността от употребата на НК. Към момента НК преминава през втора фаза на клинични тестове в САЩ, за да се установят възможните ползи от нея за артеротромботичната профилактика.

Натокиназата като хранителна добавка

Скъпите и сложни процеси за извличане и пречистване, засега ограничават масовата употреба на НК като хранителна добавка, като не бива да се има доверие на препарати без гаранция за произхода на субстанцията.

Наличието на примеси в съвременните НК продукти, е основно препятствие за налагането на продукта като ефективен терапевтичен медикамент за борба с тромбозата. Настоящите НК продукти не отговарят на изискванията за висока степен на чистота на продукта за едно-компонентни медикаменти, наложени от Федералната Агенция по Лекарствата.

Затова, се проучват нови рекомбинантни технологии, които позволяват повишаването на количествата и чистотата на произвежданата НК.

Напредъкът в областта на генното инженерство обещава светло бъдеще за масовото, икономически-изгодно производство на висококачествена НК. Посредством употребата на рекомбинантна генна технология. Сред наличните експресивни системи (E.coli, мая и животински клетки), растителната експресия дава най-добри резултати. Като обещаваща алтернативна система за производството на НК за директна консумация или за по-нататъшна обработка и пречистване.

Няколко НК гена вече са клонирани, характеризирани и произведени експериментално в различни експресивни системи. Рекомбинантната технология остава най-обещаващия подход за производството на НК с високо качество, която може да намери антитромботично приложение.

Натокиназата, която се съдържа в НатАспинХ, е преминала през няколко технологични цикъла на извличане и пречиствана на субстанцията. Което води до изключителна гаранция и доверие в ефективността на препарата.

Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28264497

Етикети:

Още от нашия блог

Комбинирано лечение с витамин К2 и бифосфонат при постменопаузални жени с остеопороза

Комбинирано лечение с витамин К2 и бифосфонат при постменопаузални жени с остеопороза

Видовете спортен травматизъм- част 1

Видовете спортен травматизъм- част 1

Видовете спортен травматизъм- част 2

Видовете спортен травматизъм- част 2

Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията

Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията