Valentis
valentis logo

Нестероидни противовъзпалителни средства и техните недостатъци

Нестероидни противовъзпалителни средства

Едни от най-прилаганите нестероидни противовъзпалителни средства при ставни заболявания включват аспирин, целекоксиб, диклофенак, дифлунизал, етодолак, фенопрофен, флурбипрофен и ибупрофен. Ефектите включват противовъзпалителен и обезболяващ ефект чрез намаляване продукцията на простагландини и на някои имунни посредници на мястото на възпалението.

Нестероидни противовъзпалителни средства

Простагландините представляват специфични съединения, които поддържат структурата на лигавиците в организма и съкращенията на гладката мускулатура. По този начин имат незаменима роля в човешкия организъм, като тяхната функция регулира кръвното и вътреочното налягане, тромбообразуването, както и участват във възпалителните процеси, раждането, хормоналният контрол и растежа на клетките. Играят важна роля и в храносмилането, като регулатор на стомашната секреция и съкращенията на стомашно-чревния тракт.

За съжаление, точно при потискането на продукцията на простагландини в гастроинтестиналния тракт, се дължат най-честите неизбежни странични ефекти на нестероидните противовъзпалителни средства, тъй като често приемът им е свързан с хронични оплаквания и са необходими дълги и чести курсове на прием, т.е. системно потискане.

Нормалната функция на простагландините в стомаха включва намаляване на секрецията на солна киселина и предпазване на лигавиците от увреждане. Изчислено е, че 34–46% от всички пациенти приемащи нестероидни противовъзпалителни ще изпитат гастроинтестинални проблеми, които биха довели до сериозно кървене и дори перфорация на гастроинтестиналната лигавица.

Страничните ефекти, обаче, не се ограничават до стомашно-чревни проблеми.

Следващите редове посочват по-детайлно различните нежелани ефекти от тези препарати.

Нестероидни противовъзпалителни средства

Гастроинтестинални странични ефекти – включват болка, гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит, язви, перфорация. 100 000 души годишно са приети в болница вследствие на тези проблеми в САЩ, а над 15% от тях умират.

Кожни реакции

Макар и с невисока честота, се наблюдават обриви, включващи уртикария и фотосензитивни кожни реакции. Механизмът на тези появи е неизяснен.

Бъбречни усложнения

Наблюдават се основно при пациенти, които са податливи към бъбречни проблеми или имащи такива. Те отново се свързват с потискането на синтеза на простагландини, част от които имат функция в поддържнето на кръвотока в бъбреците. Хронична употреба на нестероидни противовъзпалителни причинява аналгетична нефроаптия, включваща хроничен нефрит и бъбречна папиларна некроза.

Сърдечно-съдови странични ефекти

Те произхождат от ефекта на нестероидните противовъзпалителни средства в бъбреците – подтискане секрецията на ренин поради дефицит на простагландин E2 и водещо до свиване да кръвоносните съдове. Така тези медикаменти причнияват бъбречно-обусловена хипертония по дозозависим механизъм. Тя от своя страна повишава риска от мозъчен инсулт и остър инфаркт на миокарда.

Други странични ефекти от нестероидни противовъзпалителни средства включват алергични реакции, чернодробна недостатъчност, особено при хронична употреба и съпътстваща бъбречна недостатъчност, ефекти върху централната нервна система и костния мозък.

Препарати от класа на хондропротекторите като Flexus® Booster, с доказан противовъзпалителен ефект, позволяват да се потиска болката и възпалението.

Без да се изпитват неприятните и опасни странични ефекти на обезболяващи медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства при някои видове хронични болкови оплаквания като остеоартрит, ревматоиден артрит, ставни травми, спортни натоварвания, остеохондроза и др.

Може да послужи и като опашка на лечението с подобни средства при хронични оплаквания. С цел намаляване на риска от възникване на странични ефекти по лекарска преценка.

Действие върху организма Нестероидните противовъзпалителни средства имат обезболяващо действие върху лигавиците и съкращенията на гладката мускулатура.
Странични ефекти при противовъзпалителни средстваЧестата употреба на противовъзпалителни средства води до гастроинтестинални проблеми, кървене и перфорация на гастроинтестиналната лигавица и др.
Причини за възпалителните реакцииПричините могат да бъдат външни – бактерии, вируси, травми, химически субстанции, или екзогенни – токсични продукти от обмяната на веществата, в резултат от различни болестни процеси.
Признаци за възпалениятаПризнаците се делят на локални и системни – затопляне на участъка, зачервяване, болка, оток.
Видове противовъзпалителни средстваПри отделните пациенти в зависимост от тяхното общо здравословно състояние, тежестта на симптоматиката, причинителят и наличието на други заболявания, се предпочитат различни противовъзпалителни средства.

Често задавани въпроси

Какво представляват нестероидните противовъзпалителни средства?Отговор: Тази група лекарства са сред най-често използваните, както по предписание, така и без рецепта. Различните представители на групата имат известни разлики в своето приложение. Най-общо те имат обезболяващо действие.
Какви са страничните ефекти от приема на нестероидни противовъзпалителни средства и други медикаменти?Отговор: Нежелани взаимодействия могат да се предизвикат при съвместния прием на нестероидни противовъзпалителни средства и определени медикаменти. Това може да доведе до нежелани странични ефекти. Нестероидните възпалителни средства не трябва да се приемат в комбинация с циклоспорин, диуретици, литий, метотрекса, фенитоин и други.
Какви са видовете нестероидни противовъзпалителни средства?Отговор: Най-прилаганите нестероидни противовъзпалителни средства включват аспирин, целекоксиб, диклофенак, дифлунизал, етодолак, фенопрофен, флурбипрофен и ибупрофен. Различните представители показват някои особености по отношение на тяхната ефективност и риск от странични ефекти. Прилагат се в зависимост от състоянието и оплакванията на пациента.

Етикети:

Още от нашия блог

Учени: Коронавирусът уврежда трайно кръвоносните съдове

Учени: Коронавирусът уврежда трайно кръвоносните съдове

Витамин К2 и съдово калциране

Витамин К2 и съдово калциране

Диетичният прием на менахинон

Диетичният прием на менахинон

ПРОУЧВАНЕ: ПРИЕМ НА ВИТАМИНИ К2, Д3 И КАЛЦИЙ ПРИ ДИАБЕТ ТИП 2, ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И ИСХЕМИЧНА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО

ПРОУЧВАНЕ: ПРИЕМ НА ВИТАМИНИ К2, Д3 И КАЛЦИЙ ПРИ ДИАБЕТ ТИП 2, ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И ИСХЕМИЧНА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО

Дефицит на витамин Д

Дефицит на витамин Д