Нестероидни противовъзпалителни средства и техните недостатъци | Valentis
739
post-template-default,single,single-post,postid-739,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Нестероидни противовъзпалителни средства и техните недостатъци

Нестероидни противовъзпалителни средства и техните недостатъци

Едни от най-прилаганите нестероидни противовъзпалителни средства при ставни заболявания включват аспирин, целекоксиб, диклофенак, дифлунизал, етодолак, фенопрофен, флурбипрофен и ибупрофен. Ефектите включват противовъзпалителен и обезболяващ ефект чрез намаляване продукцията на простагландини и на някои имунни посредници на мястото на възпалението.

Простагландините представляват специфични съединения, които поддържат структурата на лигавиците в организма и съкращенията на гладката мускулатура. По този начин имат незаменима роля в човешкия организъм, като тяхната функция регулира кръвното и вътреочното налягане, тромбообразуването, както и участват във възпалителните процеси, раждането, хормоналният контрол и растежа на клетките. Играят важна роля и в храносмилането, като регулатор на стомашната секреция и съкращенията на стомашно-чревния тракт.

За съжаление, точно при потискането на продукцията на простагландини в гастроинтестиналния тракт, се дължат най-честите неизбежни странични ефекти на нестероидните противовъзпалителни средства, тъй като често приемът им е свързан с хронични оплаквания и са необходими дълги и чести курсове на прием, т.е. системно потискане. Нормалната функция на простагландините в стомаха включва намаляване на секрецията на солна киселина и предпазване на лигавиците от увреждане. Изчислено е, че 34–46% от всички пациенти приемащи нестероидни противовъзпалителни ще изпитат гастроинтестинални проблеми, които биха довели до сериозно кървене и дори перфорация на гастроинтестиналната лигавица.

Страничните ефекти, обаче, не се ограничават до стомашно-чревни проблеми. Следващите редове посочват по-детайлно различните нежелани ефекти от тези препарати.
Гастроинтестинални странични ефекти – включват болка, гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит, язви, перфорация. 100 000 души годишно са приети в болница вследствие на тези проблеми в САЩ, а над 15% от тях умират.

Кожни реакции

Макар и с невисока честота, се наблюдават обриви, включващи уртикария и фотосензитивни кожни реакции. Механизмът на тези появи е неизяснен.

Бъбречни усложнения

Наблюдават се основно при пациенти, които са податливи към бъбречни проблеми или имащи такива. Те отново се свързват с потискането на синтеза на простагландини, част от които имат функция в поддържнето на кръвотока в бъбреците. Хронична употреба на нестероидни противовъзпалителни причинява аналгетична нефроаптия, включваща хроничен нефрит и бъбречна папиларна некроза.

Сърдечно-съдови странични ефекти

Те произхождат от ефекта на нестероидните противовъзпалителни средства в бъбреците – подтискане секрецията на ренин поради дефицит на простагландин E2 и водещо до свиване да кръвоносните съдове. Така тези медикаменти причнияват бъбречно-обусловена хипертония по дозозависим механизъм. Тя от своя страна повишава риска от мозъчен инсулт и остър инфаркт на миокарда.

Други странични ефекти включват алергични реакции, чернодробна недостатъчност, особено при хронична употреба и съпътстваща бъбречна недостатъчност, ефекти върху централната нервна система и костния мозък.

Препарати от класа на хондропротекторите като Flexus® Booster, с доказан противовъзпалителен ефект, позволяват да се потиска болката и възпалението без да се изпитват неприятните и опасни странични ефекти на обезболяващи медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства при някои видове хронични болкови оплаквания като остеоартрит, ревматоиден артрит, ставни травми, спортни натоварвания, остеохондроза и др. Може да послужи и като опашка на лечението с подобни средства при хронични оплаквания с цел намаляване на риска от възникване на странични ефекти по лекарска преценка.

Свързани Продукти