Valentis
valentis logo

Полезни съвети как да се запазят ставите здрави

полезни съвети за здрави стави

Подходяща фиическа активност.

Спортувайте редовно 20-30 минути всеки ден. Не превишавайте възможностите си, защото прекомерните упражнения могат да причинят допълнителни ставни увреждания. Тежестта и времетраенето на тренировките трябва да се увеличават постепенно. Използвайте професионалните съвети на кинезитерапевт или инструктор за правилния избор на упражненията. Ако обичате ходенето, за предпочитане са терени с мека повърхност като мека ливада, пясък или сняг.

Правилна диета (хранителен режим).

Няма специални диети. Трябва да се получат достатъчно количество витамини и минерали в диетата Ви.  Допълнителни вещества за, необходими за ставите, сухожилията и мускулите могат да се получат с помощта на спциални хранителни добавки (Flexus Booster®, Cignon®).

Контролирайте теглото си.

Трябва да комбинирате Вашата диета с и навици за предотвратяване на наднорменото тегло, което основно натоварва ставите. Вашият индекс на телеснта маса (BMI) трябва да бъде в рамките от 18 kg/m2 до 24,9 kg/m2. Този индекс измерва телесните мазнини, като се изчислява по следния начин – телесно тегло, разделено на височината. Можете лесно да изчислите Вашият индекс на телесната маса, използвайки онлайн калкулатори, например –  https://www.smartbmicalculator.com.

Използвайте подходящи обувки при упражнения и във всекидневието си.

Избягвайте обувки на висок ток, както и обувки с неточна номерация. Най-здравословни са обувките от естествена кожа, тъй като в най-голяма степен предпазват краката от изстиване и изпотяване.

Мануална терапия, масажи, водни, топли и студени процедури, физиотерапия и други процедури са полезни за ставите.

Не забравяйте, че болкоуспокояващите медикаменти могат да решат проблема само временно. Нестероидните противовъзпалителни средства крият риск от стомашни проблеми, както и сърдечно-съдови проблеми. Други типични болкоуспокояващи водят до зависимост. Ако имате остри или ревматични болки в ставите, пукане или пращене, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Етикети:

Още от нашия блог

Анализ на приложението на NatAspin H при исхемична болест на сърцето

Анализ на приложението на NatAspin H при исхемична болест на сърцето

Диетичният прием на менахинон

Диетичният прием на менахинон

Вкусните коледни рецепти от вас за нас

Вкусните коледни рецепти от вас за нас

Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията

Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията