fbpx
Полезни съвети как да се запазят ставите здрави | Valentis
607
post-template-default,single,single-post,postid-607,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Полезни съвети как да се запазят ставите здрави

Полезни съвети как да се запазят ставите здрави

Подходяща фиическа активност.

Спортувайте редовно 20-30 минути всеки ден. Не превишавайте възможностите си, защото прекомерните упражнения могат да причинят допълнителни ставни увреждания. Тежестта и времетраенето на тренировките трябва да се увеличават постепенно. Използвайте професионалните съвети на кинезитерапевт или инструктор за правилния избор на упражненията. Ако обичате ходенето, за предпочитане са терени с мека повърхност като мека ливада, пясък или сняг.

Правилна диета (хранителен режим).

Няма специални диети. Трябва да се получат достатъчно количество витамини и минерали в диетата Ви.  Допълнителни вещества за, необходими за ставите, сухожилията и мускулите могат да се получат с помощта на спциални хранителни добавки (Flexus Booster®, Cignon®).

Контролирайте теглото си.

Трябва да комбинирате Вашата диета с и навици за предотвратяване на наднорменото тегло, което основно натоварва ставите. Вашият индекс на телеснта маса (BMI) трябва да бъде в рамките от 18 kg/m2 до 24,9 kg/m2. Този индекс измерва телесните мазнини, като се изчислява по следния начин – телесно тегло, разделено на височината. Можете лесно да изчислите Вашият индекс на телесната маса, използвайки онлайн калкулатори, например –  https://www.smartbmicalculator.com.

Използвайте подходящи обувки при упражнения и във всекидневието си.

Избягвайте обувки на висок ток, както и обувки с неточна номерация. Най-здравословни са обувките от естествена кожа, тъй като в най-голяма степен предпазват краката от изстиване и изпотяване.

Мануална терапия, масажи, водни, топли и студени процедури, физиотерапия и други процедури са полезни за ставите.

Не забравяйте, че болкоуспокояващите медикаменти могат да решат проблема само временно. Нестероидните противовъзпалителни средства крият риск от стомашни проблеми, както и сърдечно-съдови проблеми. Други типични болкоуспокояващи водят до зависимост. Ако имате остри или ревматични болки в ставите, пукане или пращене, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ