Valentis
valentis logo

Полезни съвети как да се запазят ставите здрави

полезни съвети за здрави стави

Подходяща фиическа активност.

Спортувайте редовно 20-30 минути всеки ден. Не превишавайте възможностите си, защото прекомерните упражнения могат да причинят допълнителни ставни увреждания. Тежестта и времетраенето на тренировките трябва да се увеличават постепенно. Използвайте професионалните съвети на кинезитерапевт или инструктор за правилния избор на упражненията. Ако обичате ходенето, за предпочитане са терени с мека повърхност като мека ливада, пясък или сняг.

Правилна диета (хранителен режим).

Няма специални диети. Трябва да се получат достатъчно количество витамини и минерали в диетата Ви.  Допълнителни вещества за, необходими за ставите, сухожилията и мускулите могат да се получат с помощта на спциални хранителни добавки (Flexus Booster®, Cignon®).

Контролирайте теглото си.

Трябва да комбинирате Вашата диета с и навици за предотвратяване на наднорменото тегло, което основно натоварва ставите. Вашият индекс на телеснта маса (BMI) трябва да бъде в рамките от 18 kg/m2 до 24,9 kg/m2. Този индекс измерва телесните мазнини, като се изчислява по следния начин – телесно тегло, разделено на височината. Можете лесно да изчислите Вашият индекс на телесната маса, използвайки онлайн калкулатори, например –  https://www.smartbmicalculator.com.

Използвайте подходящи обувки при упражнения и във всекидневието си.

Избягвайте обувки на висок ток, както и обувки с неточна номерация. Най-здравословни са обувките от естествена кожа, тъй като в най-голяма степен предпазват краката от изстиване и изпотяване.

Мануална терапия, масажи, водни, топли и студени процедури, физиотерапия и други процедури са полезни за ставите.

Не забравяйте, че болкоуспокояващите медикаменти могат да решат проблема само временно. Нестероидните противовъзпалителни средства крият риск от стомашни проблеми, както и сърдечно-съдови проблеми. Други типични болкоуспокояващи водят до зависимост. Ако имате остри или ревматични болки в ставите, пукане или пращене, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Етикети:

Още от нашия блог

Ново: Витамин D срещу инфекцията и влиянието на COVID-19

Ново: Витамин D срещу инфекцията и влиянието на COVID-19

Витамин К2

Витамин К2

Видовете спортен травматизъм- част 1

Видовете спортен травматизъм- част 1

Витамин Д – господарят на костната формация, имунната система и клетъчното обновяване

Витамин Д – господарят на костната формация, имунната система и клетъчното обновяване

Вкусните коледни рецепти от вас за нас

Вкусните коледни рецепти от вас за нас