fbpx
Понижаващ липидите ефект от натокиназата при пациенти с първична хиперхолестеролемия | Valentis
341
post-template-default,single,single-post,postid-341,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Понижаващ липидите ефект от натокиназата при пациенти с първична хиперхолестеролемия

Понижаващ липидите ефект от натокиназата при пациенти с първична хиперхолестеролемия

Хиперхолестеролемията е един от рисковите фактори за атеросклерозата и заболяването на коронарната артерия. Настоящите насоки за терапия със статини препоръчват намаляване на LDL-C равнищата до нормалните граници. По-драстични намаления на LDL-C < 70 mg/dl се препоръчват за най-високо рисковите пациенти с инфаркт на миокарда или остър коронарен синдром.

Модификациите на диетата не винаги са ефективни и по тази причина трябва да бъдат идентифицирани терапевтични варианти за случаите, в които целевите LDL-C равнища не могат да бъдат постигнати само чрез диетична терапия или чрез фармакологично лечение със статини и фибрати.

Натто е традиционна японска храна, приготвена от ферментирала соя, която привлече вниманието на специалисти като добър източник на нутриенти. Bacillus subtilis natto, бактерия, изолирана от натто, секретира няколко протеази, по време на процеса на ферментация. Натокиназата е фибрионолитичен ензим, изолиран от натто.

В клинично проучване са разгледани 30 пациенти с хиперхолестеролемия, инструктирани да спазват ниско-холестеролна диета и да приемат 400мг. (4000FU) натокиназа или плацебо в продължение на 8 седмици. В резултат на изследването се наблюдава тенденция към по-голямо понижаване на общия серумен холестерол в групата третирана с натокиназа спрямо тази приемаща плацебо (-6.15 и -6.8 след 4 и 8 седмици, съответно). Наблюдава се също по-голямо намаляване на HDL-C и LDL-C след 8 седмици в групата приемала натокиназа (-10.85, -6,3 съответно).

В заключение, можем да кажем, че натокинозата се приема добре в комбинация с ниско-холестеролна диета при възрастни с първична хиперхолестеролемия и има ефект върху профила на серумния холестерол. Препоръчителната диетичната доза натто е между 100 и 200 грама. Терапевтичната препоръчтителна доза натокиноза е 500мг. на ден. Това е и стандартния прием, който много японци приемат с години без никакви странични ефекти. В представеното изследване, 400 мг. натокиназа беше администрирана два пъти дневно (еквивалент на натокиназата съдържаща се в 200 г. натто) без да се наблюдават никакви странични ефекти.

Източник: https://www.tsoc.org.tw/upload/journal/1/20090331/4.pdf

Свързани Продукти