Valentis
valentis logo

Уникалните съставки и ползи на Flexus® Booster – част 1

Biocell® колаген

Biocell® колаген – съставките като, които се съдържат във Flexus® Booster и техните уникални свойства.

Flexus®Booster е уникална форма на хондропротектор, който е изграден от две патентно защитени комплексни формули – Biocell® колаген и Osteol™.
В този материал ще разгледаме по-подробно колагеновия комплекс Biocell® колаген. Той е съставен от хидролизиран колаген тип II (60%), хондроитин сулфат (20%) и нискомолекулна хиалуронова киселина (20%), като комбинацията е специално пригодена за оптимален ефект върху хрущялната тъкан. Патентована е още през 2000 г., като оттогава досега са издадени общо шест патента за комбинацията, доказващи бионаличност, ефект върху ставите и противостарееща грижа за кожата.

Ползите от колагеновите добавки

Колагеновите хранителни добавки с медицинско приложение не са създадени еднакво. Докато свинският, говеждият и рибният колагени са предимно тип I (без действие върху хрущяла), то пилешкият хрущял е източник на колаген тип II – този, който се намира основно в човешкия ставен хрущял. Колагенът, който не е хидролизиран (не е претърпял специална обработка) има слаба разтворимост и се абсорбира трудно, което не може да доведе до осезаем ефект. Във Flexus® Booster колагенът е хидролизиран и абсорбцията му е висока.
Частиците на хидролизирания колаген са с най-малкия молекулен размер сред подобните му продукти и изследването на неговата бионаличност у човека показва, че след 28-дневно приложение концентрацията на хиалуроновата киселина се покачва до 60 пъти. Това е причината приемът му да е подходящ, както при остеартрити и други ставни оплаквания, така и за поддържане на кожата.

Biocell® колаген и неговите основни свойства

Flexus®Booster има три свойства, които обуславят регенеративните му способности:
• Стимулира хондроцитите (специфични клетки, които изграждат хрущялната тъкан) да произвеждат нов колаген тип II;
• Съдържащият се в него колаген-специфичен белтък (пролин-хидроксипролин) стимулира синовиалните клетки (които поддържат здравината на хрущяла) и кожните фибробласти (които поддържат еластичността на кожата) да произвеждат хиалуронова киселина, като същевременно забавя умирането на хондроцитите;
• Има свойството да блокира хиалуронидазата – това е ключовият ензим в деградацията на хрущялната тъкан и стареенето на кожата.
Благодарение на тези си свойства, Flexus® Booster подкрепя изграждането на тъкан и спира разграждането й.
Тези три характерни черти не се наблюдават при продуктите от рибен или говежди колаген, нито при необработените колагенови продукти, които погрешно се смятат за по-добри заради своето „натурално състояние“.
Учени, които се занимават над 30 г. в областта на изследване на веществата, които действат върху човешкия хрущял, откриват че хидролизираният колаген тип II значително превъзхожда действието поотделно на глюкозамин сулфат или хондроитин сулфат, тъй като в него освен тези съставки, се съдържа и специфичен протеин (хрущялен матричен гликопротеин – CMGP), който има мощен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Друго предимство според изследователите е, че абсорбцията му е между 80-90% в сравнение със 7-8% на обикновения хрущял.

Оптимизация на бионаличността

Голямото предимство при използването на Biocell® колаген е, че начинът за установяването на бионаличност е патентован в САЩ, където патентният режим е изключително строг. Това е проблем при повечето колагенови препарати, а и хранителни добавки като цяло, при които често се посочва съдържание, но всъщност не се съдържа нищо като активна субстанция или е в много по-малки количества.
При проучване проведено със 185 мъже и жени, приемащи Biocell® колаген или плацебо на 8-та седмица е отчетено 40% подобрение на ставния дискомфорт в суплементираната с колаген група.
Подобен резултат в изследването не се отчита с други колагени и основната причина за това е специфичният процес на обработка на Biocell® колагена (хидролизиране), при който основните съставки са доведени до нискомолекулни размери с висока степен на проникване в ставните хрущяли.

Клинични данни за ефективност при остеоартрити

В друго проучване, проведено с 80 пациенти, страдащи от остеоартрит (ОА), с потвърдени данни за прогресиращ ОА в колянната или тазобедрената става, които са приемали Biocell® колаген или плацебо, на 70-я ден се отчита над 40% подобрение в ставния дискомфорт, в сравнение с 3% в плацебо групата. Това кара изследователите да смятат, че допълващото лечение с хидролизирания колаген би имало изключително силен ефект, като спомагателен към основната терапия на артрита.

Проучвания върху ефективността на Flexus® Booster в хондропротекцията при спортисти

Проведено е пилотно проучване върху малка бройка активно спортуващи здрави лица, за да се определи ефекта върху протекцията на съединителната тъкан и функционалното възстановяване от физическо натоварване.
В проучването са участвали 8 лица, на възраст около 29 г. в добро физическо състояние. Те са приемали Biocell® колаген или плацебо за шест седмици преди интензивно натоварване на мускулите. В края на периода те са извършили натоварване, включващо 8 сета вдигане от лежанка на 75% от собственото им тегло до пълно изтощение с високо темпо на повторение и 90 секунди почивка между сетовете. Натоварването е повторено след 72 часа, за да се потвърди възстановяването на мускулната функция. Дневният прием на Biocell® колаген е довел до намаление на маркерите за мускулно тъканно увреждане, за разлика от групата на плацебо, които са имали силно завишени нива. От гледна точка на представянето в суплементираната група се е наблюдавало 15-20% по-добра издръжливост, спрямо плацебо.
Данните сочат, че шестседмичният прием на Biocell® колагена може да повлияе благоприятно на издръжливостта и да подобри значително устойчивостта на стрес след интензивно физическо натоварване. Суплементирането е понесено добре от всички лица и не е оказало странични ефекти или промени в маркерите за клинично здраве при никого от тях.

Клинични данни за ефективността в противостареещата грижа за кожата и подобряването на микро-циркулацията

В открито пилотно проучване е изследван ефектът на Biocell® колагена при 26 жени, проявяващи видими белези на естественото фотостареене на кожата на лицето.
Ежедневният прием за 12 седмици е довел до значително понижение в сухотата и излющването на кожата (76%) и в количеството на видимите бръчки (13%), измерено по визуален метод. В допълнение е открито значително повишение на хемоглобин и колаген в кожата след 6-седмичен прием, което се е запазило до края на проучването. Направено е заключение, че Biocell® колагена оказва значима роля в терапията на преждевременното стареене на кожата по метаболитни причини или под въздействието на слънчевата светлина.

В заключение можем да кажем, че Flexus® Booster е незаменим партньор в грижата за оптималното функциониране и лечение на ставите и кожата, както и в превенцията на спортни травми и преждевременно изчерпване на хрущялната тъкан при активно спортуващите лица. В него освен високо ефективната патентована формула Biocell® колаген се съдържа допълнително и Osteol™, който крие допълнителни ползи за здравето на ставите ви и с който ще ви запознаем в следващата ни статия.
Във Валентис като медицински колектив вярваме, че информацията, която Ви поднасяме, можем да подкрепим с научни данни за медицинските ползи от продуктите ни. Не съветваме да се използват хранителни добавки като заместител на разнообразното хранене. Съветваме Ви да се придържате към съветите за здравословен и хармоничен начин на живот и да обръщате навременна грижа за здравето си.

Свързани Продукти

Етикети:

Още от нашия блог

Витамин К2 и съдово калциране

Витамин К2 и съдово калциране

Витамин К2

Витамин К2

Диетичният прием на менахинон

Диетичният прием на менахинон

Комбинирано лечение с витамин К2 и бифосфонат при постменопаузални жени с остеопороза

Комбинирано лечение с витамин К2 и бифосфонат при постменопаузални жени с остеопороза