fbpx
Витамин К се оказва спасител за организма при заболяване от COVID-19 | Valentis
15937
post-template-default,single,single-post,postid-15937,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Витамин К се оказва спасител за организма при заболяване от COVID-19

Витамин К се оказва спасител за организма при заболяване от COVID-19

Всеизвестен факт е, че COVID-19 нанася щети на белите дробове и затруднява дишането. Сред най-честите симптоми на вируса са именно задух и кашлица, често прерастващи в бронхопневмония. В същото време учени от Китай са публикували в списание Immuno статия, посветена на връзката между последиците от COVID-19 върху респираторния апарат и наличието на витамин К2 в организма.

Те са изследвали начина на протичане на лечението на COVID-19 при различни пациенти. Пациентите, страдащи от диабет, хипертония и сърдечно-съдови заболявания, за които е известно, че са свързани с дефицит на витамин К2, са прекарали вируса по-тежко от тези с оптимални нива на витамин К в организма. Особено сериозно заболяването е протекло при пациентите с бъбречна недостатъчност, които също имат изявен дефицит на витамин К, причинен от високите нива на нефосфорилиран некарбоксилиран (неактивен) MGP, който пък повишава риска от съдова калцификация и от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Матриксния Gla протеин (MGP) в активната си, зависима от витамин К2, форма има афинитет да се свърже с калция в кръвта, като по този начин осигурява транспорта му до костите. Изпълнявайки тази си функция, не позволява на калция да облепва по артериалната съдова стена, меките тъкани и да се свързва във фибринови структури, които причиняват и белодробната фиброза при COVID-19.

От друга страна витамин К1 има антикоагулантни свойства чрез активирането на протеини С, S и Z. За разлика от протеините С и Z, които се откриват главно в черния дроб, половината от протеин S се синтезира в ендотелните клетки, играещи основна роля в местната профилактика на тромбоза. Наблюдава се благоприятно намаляване на нивото на инактивиран фактор II и на остеокалцин при пациентите, увеличили приема на витамин К.

Важно за отбелязване е различието на витамин К субтиповете и разликите в действието и източниците им. Витамин К1 – филохинон, от растителен произход участва основно в процесите на кръвосъсирване, докато витамин К2 – менакинон, от животински и бактериален произход участва в процесите на костна минерализация, подържане на еластични съдове и имуномодулиращите ефекти.

Витамин К2 играе важна роля и в имуномодулацията. Дефицитът му е свързан с нарушена продукция на възпалителни цитокини. Интересното е, че това са сред най-важните цитокини, активирани по време на инфекция с SARS-CoV-2, които допринасят за цитокиновата буря, водеща до тежко протичане на COVID-19.  Известно е, че протеините С и S, които се активират от витамин К, играят защитна роля и поддържа целостта на тази мембрана. По този начин, приложението на витамин К може да спомогне за намаляване на нивата на цитокините, както и за защита на целостта на алвеоларните капиляри мембрана, като по този начин намалява риска от развитие на усложнения при пациенти с COVID-19.

От самото начало на развитието на пандемията от коронавирус се говори за благоприятното влияние на витамин D при борбата със заразата, а витамин К е негов естествен катализатор. Именно затова се препоръчва приемът на двата витамина заедно, за да се предотврати риска от тежко протичане на заболяването.