Valentis
valentis logo

За имунитета и общото здраве с д-р Мария Николова

Днес нашият гид в областта на храненето, имунитета и здравото тяло е д-р Мария Николова – специалист „Хранене и диетика“ в МУ – София. С нея ще си поговорим за превенцията, за храненето и витамините SmartHit от Valentis

д-р Мария Николова – специалист „Хранене и диетика“ в МУ – София.

Здравейте, д-р Николова! С настъпването на есенно-зимния сезон на какво следва да обърнем внимание в грижата за общото ни здраве? 

Грижата за здравето ни не е сезонна, а изисква целогодишно внимание. Но, разбира се, с настъпване на есенно-зимния сезон се изостря проблемът с риска от редица инфекциозни заболявания.

Липсва слънцегреенето и не може да се генерира „слънчевият витамин Д“ естествено в организма ни, а студеното време е провокатор за имунната система – по-малко движение, по-висококалорийна храна с по-ниска биологична плътност и пр. фактори, като смяната на часа, който провокира биологичния часовник у някои податливи индивиди – все фактори, влияещи на имунитета ни.

Как се отразяват начинът на живот и храненето върху имунитета ни? Ако се храним с качествена и полезна храна, възможно ли е да имаме недостиг на витамини и минерали?

Имунната ни система се влияе от редица фактори. Не бива да се подценява значението на генетиката, наследствеността. Човек се ражда с определен тип имунна система и съответна реакция на имунитета към провокаторите агенти (може да е автоимунитет, може да са инфекциозни агенти, локален, общ имунитет и пр.). Но факторите на околната среда, които въздействат на имунната система, са, разбира се, балансираното, здравословно хранене, физическата активност, каляването на организма, хроничният стрес, недостатъчният сън.

В последните години се натрупаха данни за неоспоримата роля на макронутриентите (пълноценни протеини и моно- и полиненаситените мастни киселини), значението на микронутриентите (витамини – D3, K2, В6, B12, С, и минералите – желязо, цинк) и ред биологично активни вещества (куркумин, ресвератрол, пиперин, Q-ензим 10 и пр.) в поддържането на здравето на имунната ни система (имунонутрицият).

витамини – D3, K2, В6, B12, С, и минералите – желязо, цинк
Общият енергиен прием и макронутриенти повлиява имунния статус на организма. 

Специфичната защита, осъществявана от лимфоцитите, се осъществява благодарение на отделянето на антитела, или имуноглобулини, които в своята същност представляват белтъчни молекули. Затова недохранването, свързано с намален прием на енергия и белтък, нарушава функциите на имунната система.

По същата причина бързото отслабване и гладуването имат негативен ефект върху имунитета. От друга страна, наднорменото тегло, затлъстяването и последващите заболявания, като: диабет тип 2, хипертония и сърдечносъдови заболявания, също негативно повлияват функциите на имунната система. Неблагоприятно въздействие върху имунната система има също приемът на голямо количество захар и преработени храни.

Приемът на твърде много мазнини или прекалено малко също може да доведе до нарушения в имунните функции. От особено значение са есенциалните мастни киселини (омега-3 и омега-6), които са предшественици на важни сигнални молекули на имунната система. Не бива обаче да се прекалява с тях, за да нямат обратен ефект, т.е. есенциалните мастни киселини не бива да превишават 4% от калорийния прием. 

Роля на някои микронутриенти за нормалното функциониране на имунната ни система.

Най-често споменаваните микронутриенти, отговорни за нормалната функция на имунната система, са витамини група В и по-специално витамин В12, мастноразтворимите витамини D3 и K2, желязото, полифенолните съединения, като куркумин – това са едни от най-широко разпространените микродефицити в световен мащаб. 

Още от 1981 г. е известно, че сезонното увеличаване на заболеваемостта от грип е свързано с неизлагането на слънце през зимата, водещо до недостиг и дефицит на витамин Д. Доказано е, че дефицитът на витамин Д при деца ги предразполага към чести вирусни инфекции през зимата, както и че децата на жени с дефицит на витамин D по време на бременността са с повишен риск за бронхиална астма и инфекциозни белодробни заболявания. 

Особен интерес представлява куркуминът, който проявява разнообразни и биологично активни ефекти и специфични характеристики и се проучва от огромен брой изследователи в цял свят за ползите му в различни области на медицината. И днес куркуминът се използва за много лекарства, като редица проучвания са доказали неговите антибактериални, антивирусни, противогъбични и антималарийни ефекти.

Особен интерес сега представлява противовирусната му активност. Доказано е, че като растително производно, куркуминът има широк спектър от антивирусна активност срещу различни вируси. Сред тях са хепатит, инфлуенца, ХИВ, човешки папилома вирус и др. Сравнен с контролна група, куркуминът успява да намали мултипликацията на грипния вирус тип А с 90%.

Именно благодарение на антивирусните си свойства той може да се използва и в борбата срещу новия коронавирус SARS-CoV2.  Същевременно редовната консумация на цитруси, ябълки, грозде, круши, броколи, червено вино, зелен чай, черен шоколад, ядки, на червени зеленчуци (домати, червени чушки) и плодове (червени ябълки и череши), на лук и чесън повишава значително имунитета на организма.

Smart Hit Curcumin
Особено важна е грижата за храносмилателната ни система с пробиотици, пребиотици и синбиотици. 

За да подобрим имунната си система, е необходима промяна в диетата ни, което осигурява адекватен баланс между различните типове микроорганизми, съставляващи човешкия микробиом. Подпомагането и увеличаването в стомашно-чревния тракт на „полезните“ бактерии, които подпомагат храносмилането и имунната система, е възможно, като приемаме храни, богати на пробиотици (кисело мляко, маслини, кисело зеле, туршии, кефир, някои видове сирена – прясно сирене, гауда, моцарела, чедър), както и на такива с достатъчно пребиотици (фибри, подсигуряващи нормалния растеж на благоприятните пробиотични щамове в СЧТ) от пълнозърнести храни, бобени храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена. 

Споделете ни повече за иновативните продукти SmartHit на Valentis

Дефицити в приема на витамините A, E, C, D, B6, B12 и фолиева киселина, както и минералите селен, мед и цинк, желязо са предпоставка за нарушения в имунната система, докато приемът на куркумин повлиява благоприятно функцията на имунната система както по отношение превенция, така и като добавка в терапевтичните схеми срещу COVID-19 вирусната инфекция. 

SmartHit на Valentis предлагат липозомни форми на витамин D, витамин D и К2, витамин B12, желязо в комбинация с витамин В6, В12 и витамин С и куркумин в липозомна форма. Липозомните добавки предлагат хранителна система за доставяне с бързо усвояване и ефективно доставяне в клетките. Липозомите са високоефективни по отношение на улесняване на доставката на антиоксиданти и тъй като са приготвени от естествени фосфолипиди, те са биосъвместими и нетоксични.

Ефектите от специфични липозомни добавки се увеличават до екстремни степени, защото могат да се приемат по-високи дози витамини и минерали с минимални странични ефекти и защото те се доставят директно в клетъчните структури, където са необходими. 

Защо се появяват дефицитите на витамини и минерали и какви могат да са последиците от тези дефицити?

Витаминните и минералните дефицити могат да са следствие от нарушен хранителен прием поради ред нарушения в хранителното поведение и/или стремеж за спазване на силно рестриктивни диети – като се започне от абсолютен глад, премине се през облекчено гладуване (прием само на плодове и зеленчуци), спазване на ред монодиети с основен прием само на отделни макронутриенти, придържане към крайни форми на растително-базирано хранене – веганство, прилагане на суровоядство, рестриктитране на часовия диапазон на прием на хранене – крайни варианти на гладуване.

Същевременно често крайните форми на гладуване са последвани от периоди на прехранване с бързи храни, които доставят в организма много енергия, наситени, транс-мастни киселини и прости захари, за сметка на липсата на храни с висока биологична плътност (плодове, зеленчуци, пълнозърнести зърнени храни) и това води до задълбочаване и влошаване на хранителния статус на организма по отношение нива на витамини и минерали.

От друга страна, наличието на редица хронични заболявания от страна на стомашно-чревния тракт – ниска киселинност, атрофичен гастрит, нарушения във функцията на жлъчно-чернодробната система, стомашно-чревни разстройства, като болест на Крон, язвен колит, целиакия, резекции на тънки черва и пр., са фактори, повлияващи усвояването на хранителни вещества и съответно – на бионаличността.

Дефицитите и недостатъчностите на определени витамини в организма повлияват не само адекватната функция на имунната система, но и ред други органи и системи – кръвоносна, костна система, нервна система, сърдечносъдова и ендокринна.

SmartHit Vitamin B12
За какво трябва да внимаваме, когато избираме витамините и хранителните добавки, които да приемаме? И как да сме сигурни, че те се абсорбират качествено от организма ни?

На първо място, от изключително значение е имунонутриентите – витамини, минерали, биологично активни вещества, да достигнат до таргетните клетки и да имат адекватната бионаличност в организма ни. Голяма част от използваните формули на витамин/минерали/биологично активни вещества са силно хидрофобни (не се разтварят във вода), много малка част от наличното количество успява да бъде усвоено и съответно да достигне до таргетните клетки, където да окажат биологичния си ефект.

Обикновено се абсорбира по-малко от 20% от съдържащите се в таблетки, капсули, прахчета и пр. микронутриенти. А бионаличността е ключова за микронутриентите и биологично активните вещества, за да реализират своите здравни претенции. Ето защо се търсят нови технологични варианти за ефикасната абсорбция на капсулирани материали в тялото.

Изследванията сочат, че липозомните форми на витамини, минерали, билкови екстракти, биологично активни вещества се абсорбират до 6 пъти по-ефикасно, отколкото стандартният начин на прием. 

Какво представлява липозомата? Липозомите са сферични частици, наподобяващи структурата на клетъчната мембрана, изградени от фосфолипиди, които са естествените елементи, изграждащи клетъчните мембрани, с вградени молекули от други вещества – витамини, минерали, флавоноиди, аминокиселини, омега-ПНМК, и пр. Изключително високоефективни са при доставяне на хранителни вещества директно в клетката. Липозомите осигуряват различен, по-бърз, по-интелигентен транспорт на активни съединения посредством 3 различни механизма на абсорбция – фузия, ендоцитоза и улеснена дифузия. 

Липозомните хранителни продукти и хранителни добавки предлагат много ползи в сравнение със стандартните орални форми (таблетки, капсули и пр), а именно: 

  • Висока бионаличност и абсорбция
  • Защита на хранителните вещества от силно киселинната среда на гастро-интестиналния тракт
  • Увеличаване на оралния прием още в устната кухина посредством лигавицата
  • Повишено усвояване в клетките на доставяните микроелементи и биологично-активни вещества независимо от тяхната форма и хидрофилност/хидрофобност
  • Могат да съдържат както водоразтворими, така и мастноразтворими вещества

MIOSOLTM технологията за ефективно усвояване на хранителни вещества под форма на липозоми, която се използва в серията продукти SmartHit, действапосредством няколко механизма: 

  • Предпазва хранителните вещества от разграждането им в стомаха (pH 1.5 – 4.0).
  • Капсулираните вещества не дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт, защото са затворени в микрокапсулите. 
  • Повишава абсорбцията на транспортираните витамини, минерали, полифеноли да 6 пъти повече в сравнение със стандартна хранителна добавка. 
  • Удължава срока на годност  на чувствителни към светлина и кислород на веществата в тях. 
  • Методът на капсулиране е органичен и наподобява естествения механизъм на действие на черния дроб. 
SmartHit Ferrum
Как ще коментирате вегетарианството и веганството? За какво трябва да бъдат особено внимателни всички, които спазват тези режими?

Съществуват огромен брой алтернативни диетични режими, широко достъпни и разпространявани в редица издания, като популярна литература.

За съжаление много често зад различните алтернативни диетотерапии не стоят сериозни медицински изследвания за тяхната ефективност и дългосрочност на постигнатите резултати (така наречената „медицина на доказателства“), като, разбира се, не се посочват и възможните рискове за здравето, които съпровождат провеждането на тези режими (бих ги определила като експерименти със собственото здраве). 
Обобщените дългосрочни рискове при вегетарианско или веганско хранене са свързани с дефицит на всякакъв тип протеин и особено есенциални аминокиселини в организма, дефицит на желязо, калций, цинк, на витамин Д, витамин В12, липса на есенциални омега-3 полиненаситени мастни киселини от рибата, което би довело до едни дългосрочни рискове за здравето (хронична малнутриция, анемии, хиповитаминози, остеомалация, остеопороза, намален имунитет, чернодробни проблеми, хронично възпаление, дисфункция на нервната система и др.).

По принцип е предимство, че продуктите се приемат в естествен вид, със запазено преди всичко витаминно съдържание, но рискът от някои бактериални и микотоксични заболявания е по-висок. Така че за съвременния свръхангажиран и натоварен човек, подложен на стресови и токсични въздействия, суровоядството е физиологически неподходящо.

SmartHit Vitamin D3

Споделете с нас Вашите препоръки и стъпки за едно здраво и енергично тяло…

„Здрав дух в здраво тяло“ са казали древните гърци, а понастоящем бих добавила и необходимостта от спазване на баланс и равновесие във всеки един аспект на живота – хранене, спорт, режим на труд и почивка, управление на стреса, достатъчен сън, адекватно хидратиране на организма, избягване и ограничаване на вредните навици (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол) и да се упражнява мозъкът с четене, учене и себеразвитие.

Автор: Мариета Илиева
Снимки: Момчил Николов

Източник: Лицата на града

Етикети:

Още от нашия блог

Филохинон и Менахинон и рискът от Диабет Тип 2

Филохинон и Менахинон и рискът от Диабет Тип 2

Витамин К2

Витамин К2

Видовете спортен травматизъм- част 1

Видовете спортен травматизъм- част 1

Витамин Д – господарят на костната формация, имунната система и клетъчното обновяване

Витамин Д – господарят на костната формация, имунната система и клетъчното обновяване

Ново: Витамини К предпазва от тежък COVID-19

Ново: Витамини К предпазва от тежък COVID-19