Valentis
valentis logo

Какво е Дислипидемия – диагностика и лечение

Какво е Дислипидемия, как да я диагностицираме и как се лекува

Дислипидемия се нарича всяко състояние, при което е нарушена мастната обмяна в организма и присъства абнормално количество или структура на липидите в кръвта.

Състоянието на дислипидемия е сериозно състояние. Важно е да сте информирани. По-често срещани са хиперлипидемиите, тоест завишени стойности на холестерол. Това може да бъде вследствие от генетична предразположеност или в повечето случаи, причинено от нездравословен начин на живот и придружаващи заболявания. Само по себе си обаче повишението в общия холестерол не може да бъде прието като заболяване. Затова и е от голяма важност да се разграничат някои основни понятия в темата.

Хубаво е при възраст над 50 години периодично да се прави профилактично изследване, което да установи настъпила промяна навреме и да могат да бъдат взети необходимите мерки. Ранното асимптомно протичане и ограничения брой скринингови програми са причина за отсъстваща или късно поставена диагноза.

За да се изчислят стойностите на холестерол се прави така нареченият липиден профил. Той е показател, който се изчислява на база няколко други – общ холестерол (HDL, LDL) и триглицериди. Тези стойности са от ключово значение и дават информация за липидния статус на пациента, съществуването на метаболитни нарушения, риск от атеросклероза, коронарна болест на сърцето и сърдечно-съдов инцидент.

Нормалните нива на общ холестерол при човек на средна възраст без придружаващи заболявания варират между 3.5 и 5.2mmol/l, като LDL трябва да бъде около 2.6-3 mmol/l или по-малко, а HDL – над 1.7mmol/l. Триглицеридите в норма са под 2 mmol/l. Естествено това са едни „перфектни стойности“, които са невъзможни за пациент с диабет, наднормено тегло и високо кръвно налягане, например.

Холестеролът всъщност е жизнено важен за нормалното протичане на множество процеси в организма. Той участва в строежа на клетъчната мембрана, производството на множество хормони, транспорта и метаболизма на липиди в организма. Двата вида холестерол, по-известни като добър – високоплътен холестерол (high density lipoprotein – HDL) и лош – нископлътен холестерол (low density lipoprotein – LDL) съществуват в пряка зависимост един от друг, като стойности, но имат коренно различни функции в организма. Какво изобщо означава „добър“ и „лош“?

Липопротеините с висока плътност (HDL) са малки, плътни молекули, чиято главна функция е свързана с транспорта и метаболизма на липиди (основно холестерол). Те отнасят липидите към черния дроб и по този начин предотвратяват натрупването им по съдовете и образуването на опасни формации (плаки), които блокират нормалния кръвоток.

Липопротеините с ниска плътност (LDL) са по-големи, не толкова плътни частици, които се формират от белтъци и липиди, основно холестерол. Те транспортират липидите в артериалната система и тъканите, но лесно се окисляват, което може да доведе до задържането им по съдовите стени. Затова и са известни под наименованието „лош“ холестерол.

Триглицеридите са мастни киселини, от които се изграждат мазнините. Те са основен резерв на енергия, складирана с мастната тъкан. Образуват се от черния дроб и влизат в състава на LDL. Доскоро не им се е отдавало голямо внимание що се отнася до сърдечно-съдов риск, но множество изследвания показват, че завишените стойности на триглицериди могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

В днешно време все по-голяма част от популацията страда от хиперхолестеролемия, като до голяма степен това може да се обясни с начина на живот. Работата на едно място в офис, липсата на достатъчно физически упражнения, диета, която не е балансирана, а с високо съдържание на наситени мазнини, тютюнопушенето, употребата на алкохол и хроничният стрес влияят негативно, като увеличават фракцията на LDL за сметка на HDL в общия холестерол.

Освен това някои заболявания като захарен диабет например са тясно свързани с високия LDL и триглицериди. Високото кръвно налягане също има негативно влияние в случай на хиперхолестеролемия, защото при вече образувани артериални плаки, кръвоносните съдове стават труднопроходими и сърдечният мускул се затруднява повече, за да осигури нормално кръвооросяване. Това може да бъде причина за сърдечно-съдов инцидент.

Диагностика и превенция

Какво може да се направи, за да превентираме това? Стартира се с промяна в начина на живот – стремеж към повече движение и по-здравословно хранене (избягване на тлъстите меса, захарните изделия и пържени храни, които са богати на транс мазнини).

Лечението на дислипидемия с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените в начина на живот. Терапията се назначава от специалист. Тя обикновено е продължителна или трае цял живот. За намален сърдечно-съдов риск и превенция можем също да използваме и допълнителни средства.

При силно завишени стойности на LDL или при повишен сърдечносъдов риск, при който ще се целят по-ниски стойности, лекарствата на първи избор са статините. Те обаче са противопоказни за прием от някои пациенти и при около 20% от тях причиняват множество странични ефекти при продължителен прием. Най-честите са мускулна болка, гадене, метеоризъм и чернодробна дисфункция.

Изключително опасен възможен страничен ефект е рабдомиолизата. Тя представлява разрушаване на мускулните клетки, при което мускулните белтъци попадат в кръвта и предизвикват остра бъбречна недостатъчност. Ако това се случи по време на прием на статин, той трябва да бъде преустановен и никога не бива да бъде повтарян, дори и с друг представител. За щастие, рабдомиолизата е много рядък страничен ефект.

В случай че целта на лечението не е постигната след 3 месеца лечение с един медикамент, може той да бъде заменен или да се включи втори препарат. С напредването на познанията ни в здравеопазването и  фармацевтичната индустрия, можем да използваме много по безопасни и също така ефективни средства за превенция на сърдечно-съдовия риск при пациенти с дислипидемия и някои от рисковите фактори, които са посочени по-горе. Такова средство е монаколин К.

NatAspin

Монаколин K е фитостатин (естествен ловастатин) с изцяло растителен произход. Той произхожда от червен ориз, подложен на ферментация с гъбата Monascus purpureus. Препоръчителната дневна доза е 10mg, каквато е и в NatAspin Control. Доказано е, че при такъв дневен прием той помага за поддържането на здравословното ниво на липидите, като намалява стойността LDL и по този начин покачва тази на HDL и предотвратява състояние на дислипидемия. Има значително влияние и върху спад в триглицеридите, което е труднопостижимо с конвенционалните статини.

Етикети:

Още от нашия блог

Вкусните коледни рецепти от вас за нас

Вкусните коледни рецепти от вас за нас

Витамин К2

Витамин К2

Ново: Витамини К предпазва от тежък COVID-19

Ново: Витамини К предпазва от тежък COVID-19

Диетичният прием на менахинон

Диетичният прием на менахинон

Видовете спортен травматизъм- част 1

Видовете спортен травматизъм- част 1