fbpx
Ново проучване: Витамин К2 предпазва от тежко протичане на COVID-19 | Valentis
15914
post-template-default,single,single-post,postid-15914,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Ново проучване: Витамин К2 предпазва от тежко протичане на COVID-19

Ново проучване: Витамин К2 предпазва от тежко протичане на COVID-19

Ново проучване установи, че витамин К2 предпазва организма от тежки усложнения при зараза с COVID-19.

Зара Сарабанди и Айдин Беренян от университета в Оукланд представят свойствата и ползите от приема на витамин К2 в последния брой на научното списание  Elsevier (брой 29, 2020). В статията те описват характеристиките на витамин К2: той участва във важни метаболитни процеси, като минерализация на костите и декалцификация на меките тъкани. Също така има противовъзпалителни свойства, които играят ключова роля при борбата с различни инфекции. Дефицитът на това вещество в организма е често срещан заради ниската му достъпност в диетата. В същото време именно витамин К2 предпазва от съдова калцификация.

Еластинът играе ключова роля за осигуряване на устойчивост, еластичност и деформируемост на динамични тъкани, каквито са белите дробове и артериите, които имат висок афинитет към калция. Съдовата калцификация обикновено започва в еластиновите влакна на медиалната артериална стена. А Витамин К2 е добре известен като инхибитор на калцирането в меките тъкани. Освен това той играе ключова роля в защитата на екстрацеллуларна матрица протеини от възможно ензимно разграждане. Следователно ролята му в белодробната система изглежда сравнима с тази във васкулатурата и е от решаващо значение за защитата на еластичните влакна от калциране. Това теоретично означава, че понижените нива на Витамин К2 в организма водят до по-голям риск от компрометиране на белодробната система, а именно тя е най-уязвима при заразяване с COVID-19. Трябва да се отбележи и че голяма част от отбелязаните като рискови пациенти страдат от съпътстващи заболявания, които също са причинени от дефицит на ценното вещество.

Друго проучване – на Саймън Годек от Вагенинския университет в Нидерландия, представя връзката на витамин D3, витамин К2 и развитието на коронавируса в организма. В него се отбелязва вече известната полза от приема на витамин D3 за заздравяване на имунната система и предпазване от COVID-19. Новото е, че витамин К2 всъщност е естествен катализатор на витамин D3 и при прием на съчетанието от двете ценни вещества организмът успява да абсорбира 2 пъти повече от слънчевия витамин в сравнение с приема само на него без добавен витамин К2. Именно затова Саймън Годек препоръчва приема на Витамин D3 и витамин К2 редовно с цел предпазване от коронавирус или ако инфекцията вече е в организма – с цел по-лекото протичане на заболяването.

Трето проучване изследва протичането на заболяването с коронавирус при 135 хоспитализирани пациенти. То е проведено от екип от учени от Оксфордския университет и има за цел да проследи връзката между витамин К2 и начина, по който заболяването протича при пациенти с различни нива на ценното вещество. Едва 13% от изследваните с оптимално ниво на витамин К2 в организма са показали усложнения като пневмония или задух. При хората с дефицит на ценното вещество обаче цели 83,4% са прекарали заболяването тежко и продължително. Това се дължи на вече описаните в други проучвания свойства на витамин К2, които го превръщат във важна част от хранителния ни режим, за да се предпазим от тежко протичане на COVID-19.

Трите проучвания говорят красноречиво, че във времена на пандемия от коронавирус приемът на витамин К2 може да се окаже от изключително значение за организма. Ето защо препоръчваме нашите продукти с Витамин К2 и най-вече лесноусвоимото умно решение за нашето здраве – SmartHit Vitamin D3+K2.

SmartHit серията на Valentis е портфолио от продукти, основано на собствената технология на компанията за микрокапсулиране, която се отличава от всички останали продукти на пазара. 100-годишнината на компанията беше поводът да представим технология за оптимална абсорбция, която е собствена разработка, патентована под името Miosoltm и е възможно най-високият клас технология на лекарствените форми. Активните вещества са поставени в липозомна капсула с микроскопични размери, която е изградена от напълно натурални компоненти – фосфолипиди. Тъй като фосфолипидите в SmartHit са естествени, те са идентични с тези, които изграждат клетъчните мембрани в човешките клетки, като по този начин клетките ни разпознават микрокапсулата като част от себе си и я поглъщат напълно, независимо от идивидуалния метаболизъм. SmartHit Vitamin D3+K2 e течна форма, която доказано се абсорбира 6 пъти по-добре и по-бързо спрямо таблетки или спрейове, като осигурява бързи резултати, особено, когато няма време за дълго и бавно компенсиране на дефицитните нива на витамини в продължение на много месеци, а при някои пациенти и години.

Витамин Д3+К2 е синергичната комбинация, която подобрява здравето на костите и кръвоносните съдове, а SmartHit означава „по-бързо, по-добре, по-умно“.