Valentis
valentis logo

Ново: Витамин D срещу инфекцията и влиянието на COVID-19

Витамин D

Съветва се хората да приемат хранителни добавки Витамин D, за да намалят риска от инфектиране с COVID-19, пише в своя статия за Sky News репортерът на изданието Александър Мартин.

Пациенти с добри нива на витамин D в организма е по-малко вероятно да имат усложнения и да починат от заболявания, подобни на COVID-19, показва ново проучване в САЩ, проведено между 2010 и 2019 година, в което са били включени 52 405 души с инфекциозни заболявания, както и 524 050 здрави хора със същите пол, възраст, националност и особености. С пълните данни от него можете да се запознаете тук: https://bit.ly/31piikI

Друго проучване твърди, че витаминът дори намалява вероятността от заразяване. В него са взели участие 235 заразени с COVID-19 пациенти. 32,8% от тях са имали достатъчно количество Витамин D в организма си, докато 74% са били по-засегнати от вируса, но са имали и недостиг на важното вещество.

Наличието на достатъчно Витамин D в организма е свързано със значително намаленото ниво на възпалителните маркери и с по-високите нива на имунни клетки, показва проучване на Бостънския медицински университет.

По-високите нива на лимфоцити се свързват с намаляване на т.нар. цитокинови бури – освобождаването на прекалено много протеини в кръвта за прекалено кратък период от време, което е един от начините, по които коронавирусните инфекции могат да доведат до смърт.

Кръвни изследвания за измерване на нивата на витамина бяха взети от 235 пациенти в болница с положителни проби за COVID-19, показва проучване публикувано в научното списание PLOS ONE.

Клиничните резултати на тези пациенти са били проследени: тежестта на техните инфекции е била изследвана, независимо дали са загубили съзнание, имали са затруднено дишане до степен да станат хипоксични, или са починали.

При пациенти над 40-годишна възраст, вероятността тези, които са имали достатъчно ниво на Витамин D, да починат, е била с повече от 51% по-малка, отколкото при тези с недостиг на ценното вещество.

Според д-р Мишел Холик, който наскоро публикува друго проучване, според което достатъчното ниво на Витамин D  може да намали риска от зараза с COVID-19 с 54%, витаминът спомага и инфекцията да не засяга горния дихателен тракт.

„Има сериозни притеснения, че комбинацията от грип и коронарна инфекция може да увеличи броя на хоспитализираните и на починалите заради усложненията, причинени от тези разпространени инфекции“ казва д-р Холик.

„Понеже дефицитът на Витамин D с разпространен сред деца и възрастни както в САЩ, така и в целия свят, особено през зимните месеци, е препоръчително всеки да приема хранителна добавка Витамин D, за да намали риска от заразяване и усложнения от COVID-19”, добавя още той.

Има някои определени храни с по-голяма концентрация на витамина, които могат да спомогнат за набавянето на организма с ценното вещество. Сред тях са: мазните риби като сьомга, риба тон и други; яйчените жълтъци; гъбите, най-вече сушени на слънце; пълнозърнестите продукти; млечни продукти като мляко, сирене, кисело мляко и други; соевите и бадемови млека, които често се предлагат и с добавено допълнително количество витамин. Всички тези храни са описани в материал на Food NDTV.

Въпреки възможността да заредите организма си с Витамин D чрез някои храни, за да сте сигурни, че приемате достатъчно количество от ценното вещество е препоръчително да взимате и хранителни добавки с Витамин D. Разгледайте кои са подходящи тук: https://valentis-bg.com/shop/

Етикети:

Още от нашия блог

Витамин К се оказва спасител за организма при заболяване от COVID-19

Витамин К се оказва спасител за организма при заболяване от COVID-19

Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията

Клинично проучване на ефекта на натокиназа върху атеросклерозата и хиперлипидемията

Ново: Витамини К предпазва от тежък COVID-19

Ново: Витамини К предпазва от тежък COVID-19

Вкусните коледни рецепти от вас за нас

Вкусните коледни рецепти от вас за нас