Valentis
valentis logo

Как да предпазим ставите си по време на спорт – част 2

как да предпазим ставите 1

Все по-активно упражнявате любимия си спорт, но изпитвате силни болки в ставите? Вижте нашата статия с полезни съвети, как да поддържате здравето на ставите си във функционална форма.

1. Не се стискайте

Друга честа грешка е да се ползват затягащи протектори без да има обективна нужда от това. Това генерално отслабва мускулатурата около пристегнатата става, което води до потенциални травми и наранявания, когато не ползваме протектори. Освен това всяко пристягане на кръвоносните съдове, особено по време на спорт покачва риска от развитие на тромбоза, което крие още по-големи опасности за здравето и живота ни. Ползвайте протектори само при медицински проблем или екстремни натоварвания.

2. Тренирайте удобно

Друг изключително важен аспект на здравословния начин да спортуваме и да извадим максимална полза за организма си от това е да открием спортната екипировка, която ни е удобна. Това в особена степен важи за обувките. Неудобните обувки, с които спортуваме крият далеч по-голяма опасност за здравето от простото усещане за дискомфорт. Ако носим неудобни и неподходящи за нас обувки започваме да извършваме и най-простите движения, като ходенето по неправилен начин, което неминуемо довежда до ставни изменения. Във всеки случай, изключително важно е да отделите достатъчно време и да откриете удобни и подходящи обувки за спорта, с който се занимавате. Това важи и за раниците за планинските преходи, тъй като неправилната раница, освен, че ще превърне планинското изживяване в ужас, ще доведе и до сериозни изкривявания на рамената и гърба ни.
Ако имате плоско ходило, отделете време да ви изготвят специални ортопедични стелки, които са съобразени със спецификите на вашето ходило, това е единстеният начин, по-който можете да спортувате интензивно и безопасно, както и ще подобри походката ви.
Друг важен момент е изборът на удобен стол, на който да стоим, особено, ако ежедневната ни работа е свързана с това. Грешният и неудобен стол ще доведе до изкривявания в стойката ни, което при спорт ще задълбочи проблема значително. Използвайте стол с твърда и ергономична облегалка или поне му сложете приставка. Макар и силно подценявано седналото положение е най-травматичното положение за човешкия организъм.

3. Почивайте умно

Почивката е от ключово значение не само за подхранването на мускулите и редуцирането на стреса, който обгражда ежедневието ни, но и за поддържането на ставите и сухожилията ни в оптимална форма. Отделете достатъчно време за почивка между тренировките и спортните ви занимания, като не прекалявайте и с това. Най-добре изградете режим на спорт и почивка, който съответства на целите и натовареността ви, като избягвате залежаване и пълен отказ от движения.
Хрущялната тъкан се храни от движението, тъй като се покачва напрежението в ставата и се подобрява синтеза на синовиалната течност, която уплътнява и смазва хрущялната тъкан. При интензивни и тежки натоварвания, обаче, има обратен ефект, тъй като ставните повърхности се удрят една в друга, което води до наранявания и износвания вътре в ставата.
Трябва да се поддържа баланс между спорт и почивка, тъй като резките амплитуди между активност и липса на такава има по-скоро травматичен, отколкото полезен ефект.
Ако работите в офис и сте заели седнало положение през по-голямата част от работното ви време, задължително намерете време за раздвижване. Опитвайте се да напуснете работното ви място обедно време, за да имате възможност да се раздвижите, било то и просто с ходене. Това ще ви помогне неимоверно освен да не травмирате организма си, така и да подобрявате кръвообръщението и фокуса за изпълнение на по-нататъшните ви задачи.

4. Хранете се още по-умно

Има изключително много изписано по темата, като е обърнато внимание на всякакви по род статии и съвети за най-различни вещества, с много противоречиви мнения на „експерти“ по най-различни бодибилдинг форуми, като най-често самите те са абонирани пациенти за ортопедичните клиники.
Истината идва от принципа на Парцелз, който гласи, че само дозата разграничава отровата от лекарството. Най-важният момент в храненето ни е балансираното меню.
Независимо колко говеждо, банани и т.н. силно калорични храни погълнем, няма да увеличим съществено спортните си постижения, освен, ако не се готвим за силов трибой например.
Много е важно да не преяждаме, тъй като инвестирането в допълнителна енергия, която не оползотворяваме чрез спорт или различни активности не остава за по-късно, а се трансформира в допълнителни килограми или се превръща в мазнини, които забавят метаболизма на организма. С повишаването на личното тегло на човек и покачване на интезитета на тренировките резултатът върху ставите е пагубен, тъй като напрежението върху тях се усилва.
Безкрайните и строги диети имат същия отрицателен ефект върху организма, тъй като се лишаваме от редица вещества и микроелементи.
Балансирайте менюто си и се въздържайте от преяждане, това ще доведе освен до увеличаване на функционалността на организма по време на спорт, така и до общо чувство на благоразположение, което ще подобри ежедневието ни във всички области.
Друг важен момент е суплементацията. При интензивни и продължителни натоварвания задължително правете профилактични курсове чрез препарати с доказан медицински ефект върху разрушаването на хрущяла и сухожилията и намаляване на възпалителните процеси, като избягвате лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни, включително ацетил салициловата киселина (Аспирин). Те нямат превантивна роля и макар и краткотрайно да потискат болковите оплаквния, крият огромен риск от перманентно увреждане на стомаха.
Изберете натурални форми на добавки, с доказан медицински ефект по отношение на ставни или сухожилни болки, като не забравяте, че разнообразното хранене никога не бива да се замества с хранителни добавки.

5. Температурната амплитуда

Накрая, но може би на водещо място е и температурната амплитуда. Изключително важно, най-вече за зимните месеци е да избягваме да захващаме нов спорт при големи амплитуди. При измръзване ставите, мускулите и сухожилията ни са изключително податливи на травмиране. Ако сте измръзнали и цял ден сте ходили на студа, отделете колкото е необходимо време, за да покачите температурата на тялото си преди да се захванете със спорт. Разтрийте ставите си, за да ги загреете температурно. По този начин ще ги подготвите за по-нататъшни загрявки и спорт.

И накрая не забравяйте, че спортът е здраве, но най-важното е да знаете точно как да му се наслаждавате.

Свързани Продукти

Етикети:

Още от нашия блог

Ново: Витамин D срещу инфекцията и влиянието на COVID-19

Ново: Витамин D срещу инфекцията и влиянието на COVID-19

Видовете спортен травматизъм- част 2

Видовете спортен травматизъм- част 2

Дефицит на витамин Д

Дефицит на витамин Д

Витамин Д – господарят на костната формация, имунната система и клетъчното обновяване

Витамин Д – господарят на костната формация, имунната система и клетъчното обновяване