Skip to main content

ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИН Д

ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИН Д

Какво представлява дефицит на витамин Д?

Дефицит на витамин Д води до намалена абсорбция на калций, магнезий и фосфор. В резултат на това има отрицателен ефект върху костната минерализация. Недостатъчната минерализация на костите води до тяхното омекване.

Резултатът е деформации на черепа, гръдния кош, изкривяване на костите на крайниците и др. Той също така може да доведе до загуба на костна плътност, което може да доведе до остеопороза и фрактури (счупени кости).

Хората с висок риск от Дефицит на витамин Д може да се нуждаят повече от него. Говорете с Вашия лекар за това, каква е нуждата Ви от витамин D?

Как мога да получа повече витамин D?

Витамин D не се намира естествено в много храни, но можете да го получите от обогатено мляко, обогатени зърнени храни и мазни риби, като сьомга, сардини и скумрия. Тялото също така произвежда витамин D, когато пряката слънчева светлина преобразува химикал върху кожата в активната форма на витамина (калциферол).

Но твърде многото излагане на слънце може да доведе до стареене и рак на кожата, така че много хора търсят витамин D от други източници. Той помага на тялото да абсорбира калция. Калцият е един от основните компоненти на костите.

Витамин D също играе основна роля за Вашата нервна, мускулна и имунна система.

Може ли консумацията на твърде много витамин D да бъде вредна?

Получаването на твърде много витамин D (известно като токсичност на витамин D) може да бъде вредно. Признаците на токсичност включват гадене, повръщане, липса на апетит, запек, слабост и загуба на тегло. Излишъкът от витамин D може да увреди бъбреците. 

Твърде много витамин D също повишава нивото на калций в кръвта. Високите нива на калций (хиперкалциемия) могат да причинят объркване, дезориентация и проблеми със сърдечния ритъм. Повечето случаи на токсичност с витамин D възникват, когато някой приема твърде много добавки с него.

Прекомерното излагане на слънце не причинява отравяне с витамин D, тъй като тялото ограничава количеството, което произвежда.

 

Дефицит на витамин D Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций, магнезий и фосфор и има отрицателен ефект върху костната минерализация. 
Набавяне на повече витамин D Можете да го получите от обогатено мляко, обогатени зърнени храни и мазни риби, като сьомга, сардини и скумрия. Тялото също така произвежда витамин D.
Голямото количество витамин D може да бъде вредно Получаването на твърде много витамин D (известно като токсичност на витамин D) може да бъде вредно. Признаците на токсичност включват гадене, повръщане, липса на апетит, запек, слабост и загуба на тегло. 

ЕТИКЕТИ:

 

6980