Премини към основното съдържание

ВИДОВЕТЕ СПОРТЕН ТРАВМАТИЗЪМ- ЧАСТ 1

ВИДОВЕТЕ СПОРТЕН ТРАВМАТИЗЪМ- ЧАСТ 1

Едно от неизбежните неща, съпътстващо състезателния живот и тренировките, са спортните травми, наричани общо с термина – спортен травматизъм. Няма активно спортуващ човек, който да не се е сблъсквал с някакъв вид травма и да не се е борил с неприятните последствия от нея. Към спортния травматизъм се отнасят всички травми, които са получени по време на упражнения, тренировка или състезание, вследствие на някакъв вид двигателна активност. Спортните травми са голям проблем както за професионалния спорт, така и за трениращите през свободното си време хора, като тенденцията е броят им да се увеличава.

 

Съществуват някои характерни особености на спортния травматизъм, които го отличават от другите видове травматизъм:

  • Има характерна локализация – Най-засегнати са долните крайници, а значително по-малко са травмите на горните крайници и главата. Най-редки са травмите по тялото. Най-често се травмират ставите и то главно на долните крайници, като 50% от всички увреждания се падат на колянната става. Локализацията на травмите зависи от вида спорт и неговата травматичност.
  • Травмите са относително леки – 90% от травмите са сравнително леки и не изискват прекъсване на спортните заниманията за повече от 5 дни. Около 9% се падат на средните по тежест травми и само около 1% на тежките травми, като фрактури, тежки навяхвания, мозъчни увреждания и др.

Как зависи видът спорт?

Някои спортове са водят като високотравматични, като при тях травмите са значително по-сериозни. Такива са всички спортове, при които се развива висока скорост, като автомобилизъм, мотоциклетизъм, ски спускане и различни екстремни спортове. Освен тях към високорисковите спортове се причисляват спортове, при които има силни сблъсъци или удари като бокс, борба, джудо, хокей, футбол и др. С умерен травматизъм са всички спортни игри като волейбол, тенис и бяганията в леката атлетика.

Каква е честотата на спортния травматизъм?

Различни източници посочват, че спортният травматизъм обхваща между 2-12% от всички получени травми, в това число битови, производствени и транспортни. В тези цифри обаче влизат само случаите, потърсили лекарска помощ извън терена, тоест само по-тежките травми. В действителност травмите не са толкова редки, а в някои видове спорт, като футбол, бойните и екстремните спортове, травми са получавали почти всички спортисти. За една от причините за покачване на травматизъма в професионалния спорт се счита повишеното изискване за атрактивност и постижения към атлетите. Така спортистите са подложени на много по-интензивни натоварвания и тренировки, с цел постигане на върхови резултати.
В спорта за здраве честотата на травмите има тенденция да се покачва заради все повечето хора, искащи да се занимават с фитнес и физическа активност, но нямащи достатъчно познания и време за това. Така в съвременния свят се поява нова група спортуващи хора, наричана в западния свят “уикенд спортисти”. Това са хора с предимно статична работа и застоял начин на живот, които обаче през почивните дни се подлагат на големи физически натоварвания, с цел – наваксване. Тези пикови натоварвания често водят до различни травми, много от които с тенденция към хронифициране. Повече за спортните травми очаквайте в следващата ни статия.

А ако искате да разберете повече за това как да предпазите ставите си по време на спорт, прочетете статията ни тук.

Автор:

Д-р Емил Константинов

Ортопед в МЦ Хелиос

Д-р Емил Константинов е ортопед във Варна с над 20 години опит. Извършва лечение на травми (счупвания, изкълчвания, контузии), дископатии, дискова херния и озонотерапия, остеопороза и други дегенеративни заболявания, лечение на ортопедични страдания при деца, ендопротезиране на тазобедренна и колянна става, спортна травматология, миниинвазивна хирургия на костите и ставите и мн. др.
Д-р Константинов работи в специализиран кабинет във Варна в МЦ Хелиос, на ул. Илинден 1, ет. 1, каб. 104, като приема на свободен прием и работи по НЗОК.
Можете да си запишете час за преглед на тел: 0889909404

Коментари

Коментирай първи
Всички коментари се модерират, преди да бъдат публикувани.