Skip to main content

ВИДОВЕТЕ СПОРТЕН ТРАВМАТИЗЪМ- ЧАСТ 2

ВИДОВЕТЕ СПОРТЕН ТРАВМАТИЗЪМ- ЧАСТ 2

Една от причините за прекратяването на кариерата на много от елитните спортисти са микротравматичните увреждания. За разлика от острите травми, микротравмите не са в резултат на резки механични въздействия върху тялото, а на многократното натоварване в характерните за дадения спорт части на тялото. Именно заради това, тези травми се появяват постепенно, без остри симптоми, но са трудно лечими и често се появяват отново.

Какво представляват микротравматичните увреждания и каква е причината за тях?

Микротравматичните увреждания при спортистите са типични заболявания на пренапрежението на опорно-двигателния апарат. Те се получават при системни, повтарящи се, еднотипни свръхнапрежения в зоните на най-голямо натоварване за съответния спорт. В резултат на това се получава “износване” на инсерции (мястото на закрепване на скелетните мускули към костта), връзки, мускули, стави и кости. Основна роля за появата на микротравматичните увреждания играят: липсата на пълноценно възстановяване, нерационално хранене, форсираните тренировки, свободните радикали, както и употребата на анаболни и кортизонови препарати. Доброто възстановяване след тренировка дава възможност на тялото да се регенерира и да се подготви за следващо натоварване. При наличието на достатъчно време за възстановяване и плавно повишаване интензивността на тренировките, рискът от микротравматични увреждания значително намалява.

В механизма на получаване на микротравматични увреждания важна роля има въздействието на реактивните метаболити на кислорода, наричани с общото название свободни радикали. При физически натоварвания част от кислорода не отива по предназначение за образуване на енергия, а създава вредни за клетките и тъканите съединения – свободни радикали. При интензивни тренировки тези свободни радикали достигат високи нива, а състоянието се нарича “оксидативен стрес” радикалите увреждат всички клетъчни структури, като тяхна предпочитана мишена е липидния слой на клетките. Увредите засягат мускулите, сухожилията и ставите и водят до дистрофия и дегенерация на тъканите. За да се пребори с оксидативния стрес, организмът използва, т. нар. антиоксидантна защита. За да работи тя, на организма са нужни витамини (А, С, Е, К2 (МК-7)) и минерали (мед, цинк, селен, магнезий). Тяхното набавяне е свързано с балансираното хранене при спортистите и осигуряване на достатъчно антиоксидантни витамини и минерали. Друг фактор свързан с микротравматичните увреждания е използването на анаболни и кортизонови препарати в спорта. При анаболните препарати проблем се явява бързото нарастване на мускула и увеличаване на неговата сила, за сметка на слабите сухожилия. Така се повишава риска от микротравматични увреждания в тях, което в последствие може да доведе до пълното им скъсване. Също така, рискът от дегенерация и руптура на сухожилията може да се увеличи и от продължителното използване на кортизонови препарати.

Как протича едно микротравматично увреждане и какви са неговите симптоми?

1-и стадии

Това е стадият преди появата на характерни симптоми. Характеризира се с влошаване на локалното кръвоснабдяване и хранене на тъканите. Типично оплакване е неясната болката, която се появява при натоварване и изчезва при покой.

2-и стадии

Това е стадият, при който се развива асептично възпаление с последващи дегенеративни изменения в тъканите. В този стадии се появяват по-специфични клинични симптоми. Те са свързани с болка в областта на увредата, която се засилва при движение, оток и уплътнени участъци. Увеличава се тонусът на мускулите в областта на увредата и се намалява тяхната сила и еластичност.

3-и стадии

Това е крайния стадии, който може да се развие в няколко посоки: спонтанно оздравяване – сравнително рядко; или хронифициране на процеса – постоянни болки, изискващи използването на противовъзпалителни и обезболяващи средства. Стига се до вторични травми, като скъсване на сухожилиe, стрес фрактури и други травми в резултат на дегенеративните промени в тъканите.

Кои са най-честите микротравматични увреждания?

Когато говорим за микротравматични увреждания трябва да се отбележи, че когато в началния етап процесът протича без изразено асептичено възпаление, на него се поставя окончанието “оза” (напр. тендиноза). Когато към микротравматичното увреждане е въвлечен и възпалителен процес се поставя окончанието “ит” (напр. тендинит).

Инсерционози и тендинози

Микроразкъсванията се появяват най-често в зоните на залавянето на сухожилието за коста, наречени инсерции. Първоначално се наблюдава инсерционоза, а в последствие, при развитие на асептично възпаление се получава инсерционит. Най-честите от тях са “Тенис лакът”, “ARS комплекс” и инсерционозата на колянно капаче.

Тендинозите и тендинитите засягат сухожилието по цялата му дължина или в отделни части от него. В повечето случаи те не са изолирани, а съчетани с възпаление на околните меки тъкани. Едно от често срещаните спортни заболявания е тендинитът на ахилесовото сухожилие.

Бурсити и периартрити

Бурситите са възпаления на синовиалните торбички. Най-често се засягат: раменната бурса, препателарната бурса и бурсата на ахилесовото сухожилие. Когато се обхващат всички меки тъкани в областта на дадена става, състоянието се нарича периартрит. Най-чест е париартритът на раменната става.

Миогелози

Типични микротравматични увреждания на мускулите. Характеризират се с болезнени, вретенообразни уплътнения, в дълбочина на мускулатурата. Мускулите са с повишен тонус, намалена сила и еластичност. При не лечение може да се образуват съединително тъканни разраствания (миофиброза) или възпалителен процес (миозит).

Периостити и стрес фрактури

Микротравматичните увреждания на костната тъкан могат да доведат до възпаление на най-външния слой на костта, наречен периост. Такова състояние се отбелязва като периостит и често води до различни усложнения. При постоянни еднообразни натоварвания на костите се получават т. нар стрес фрактури. Те се характеризират с болка, ограничено движение и микропукнатини в костите.

Хондрози

Това са микротравматични увреждания на хрущялната тъкан, покриваща ставната повърхност на костите. При тях се получава разрушаване на хиалиновия хрущял и нарушаване на ставната функция. Характерно за хондрозите е наличието на болка в ставите при продължително обездвижване.

Артрози

Когато микротравматичните увреждания обхващат цялата става се наричат артрози. Засягат се ставния хрущял, епифизите, синовиалната обвивка, ставната капсула. Характеризират се с тъпи болки в ставите, които намаляват след раздвижване.
Лечение на микротравматичните увреждания. Лечението на микротравматичните увреждания е най-ефикасно, ако се започне в най-ранния стадии, когато все още няма специфични симптоми. В противен случай има вероятност да се развие възпалително и дегенеративно заболяване, което да хронифицира. Комплексното лечение изисква още при първите симптоми да се прилагат класическите средства при травма. А именно по алгоритъма: лед, покой, компресивна превръзка и повдигане на крайника през първите 24-72 часа (анг. RICE – Rest, Ice, Compression, Elevation); намаляване обема и интензивността на тренировките; ограничаване на двигателната активност и натоварването в засегнатата част от тялото. Това е свързано най-вече с избягване на движенията предизвикващи болка и силовите упражнения. За функционалното лечение може да се използват ортези.
Физиотерапевтични процедури включват: криотерапия (терапия с лед), електротерапия, водни и топлинни процедури, процедури, подобряващи микроциркулацията. Препоръчителните кинезитерапевтични процедури включват лечебната гимнастика и масаж.
Локални противовъзпалителни средства – спортни кремове, гелове и унгвенти подобряващи локалното кръвообращение и действащи противовъзпалително и обезболяващо.

Хирургично лечение. Подхожда се към хирургична интервенция в случаите, когато консервативното лечение не дава добър резултат и трябва да се премахнат дегенеративни участъци.

Хондропротектори, като Flexus Booster® дават отлична възможност да се извършва профилактика на ставните дегенеративни промени, като предпазва хрущялната тъкан от повреждане, докато съдържа противовъзпалителен и болкоуспокояващ компенент в състава си Osteol™, който облекчава болката.
При установена повреда или възпаление на сухожилията (тендинит) или на мускулната тъкан (фасциит) възстановителният процес може да бъде подпомогнат много от Cignon® Tendoactive®. Този препарат съдържа единствения патентован колаген тип 1 комплекс в света, който доказано действа върху регенерацията на сухожилията и мускулите при увреда и успокоява болковите оплаквания, в следствие на разкъсване на съединителната тъкан.

Автор:

Д-р Емил Константинов

Ортопед в МЦ Хелиос

Д-р Емил Константинов е ортопед във Варна с над 20 години опит. Извършва лечение на травми (счупвания, изкълчвания, контузии), дископатии, дискова херния и озонотерапия, остеопороза и други дегенеративни заболявания, лечение на ортопедични страдания при деца, ендопротезиране на тазобедренна и колянна става, спортна травматология, миниинвазивна хирургия на костите и ставите и мн. др.
Д-р Константинов работи в специализиран кабинет във Варна в МЦ Хелиос, на ул. Илинден 1, ет. 1, каб. 104, като приема на свободен прием и работи по НЗОК.
Можете да си запишете час за преглед на тел: 0889909404

6980